Η ανθρώπινη συνθήκη – Η Photosynkyria στη συλλογή του ΜΜΣΤ

Ομαδική έκθεση

Επιμέλεια: Θοδωρής Μάρκογλου

Gallery

Πληροφορίες
Συνδιοργάνωση

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Η ανθρώπινη συνθήκη

Η ιδέα αυτής της ομαδικής έκθεσης είναι να λειτουργήσει ως φόρος τιμής στον ιδρυτή και αρχιτέκτονα της Photosynkyria Άρι Γεωργίου (στην επέτειο άλλωστε φέτος των 30 χρόνων από την πρώτη διοργάνωση το 1988), χάρη στη δράση του οποίου δωρήθηκαν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τα περισσότερα από τα έργα που παρουσιάζονται εδώ. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να αναγνωρίσει τη σημαντική συμβολή του ΜΜΣΤ, και την πάντοτε καίρια συνεργασία του με τη Photosynkyria και τώρα πλέον με τη Photobiennale, καθώς φυσικά και των 26 Ελλήνων και ξένων φωτογράφων-καλλιτεχνών , η πλειονότητα των οποίων εκπροσωπείται στην έκθεση με έργα τους από εκθέσεις της Photosynkyria. Η χρονική περίοδος στην οποία εντάσσονται τα περισσότερα από τα έργα (τέλη ’70 - τέλη ’90) μάς υποδεικνύει και ένα σημαντικό χαρακτηριστικό τους: προέρχονται είτε από την εποχή της αναλογικής φωτογραφίας, είτε από τις απαρχές της άυλης ψηφιακής εικόνας που επικρατεί σήμερα, είτε από το μεταίχμιό τους.

Ο τίτλος της έκθεσης παραπέμπει στο ομώνυμο βιβλίο της Χάνα Άρεντ η οποία συνόψισε την vita activa σε τρεις πτυχές: στον μόχθο, στην εργασία και στην πράξη. Tρία στοιχεία κοινά σε όλους τους ανθρώπους αλλά ταυτόχρονα τόσο διαφορετικά όση και η πολυπλοκότητα, η ιδιαιτερότητα και η μοναδικότητα του καθενός από μας. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία επιλέχτηκαν κυρίως έργα από την παράδοση της φωτογραφίας δρόμου, του πορτρέτου αλλά και της σκηνοθετημένης φωτογραφίας για να δειχθούν η καθημερινότητα, τα στιγμιότυπα της ζωής σε διάφορα μέρη του πλανήτη, οι κοινότοπες σκηνές της καθημερινής ζωής, αλλά και οι κοινές ασχολίες και τα κοινά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης συνθήκης. Παράλληλα, οι φωτογράφοι εξυμνούν εξίσου τη διαφορετικότητα, τα άτομα που λειτουργούν στα όρια του λανθασμένα λεγόμενου περιθωρίου, αυτούς που διεκδικούν την ορατότητά τους, τους καταπιεσμένους και στερημένους δικαιωμάτων σε κάθε γωνιά του πλανήτη και αυτούς που οραματίζονται μια μελλοντική, καινούρια ίσως, ταυτότητα (μετα-αποικιοκρατική, φυλετική, έμφυλη, ταξική, εθνική και θρησκευτική).

Θοδωρής Μάρκογλου

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Περικλής Αλκίδης, Emmanuel Angelicas (AU), Gilbert Bel-Bachir (MA/AU), Eduardo Ibanez (ES), Phil Bayly (AU), Dick Blau (US), Toni Catany (ES), Άρις Γεωργίου, Philippe Delacroix (FR), Γιώργος Δεπόλλας, Pierre Devin (FR), Arthur Georgeson (AU), Λίζη Καλλιγά, Les(lie) Krims (US), Σάββας Λαζαρίδης, Νατάσσα Μαρκίδου, Νίκος Μάρκου, Nestor Millan (PR), Helmut Obers (DE), Payram (IR), Bernard Plossu (FR), Joan Rabascall (ES), Marialba Russo (IT), Diana Tahija (AU), Αθηνά Χρόνη, Rene Zurcher (CH)
Share in: