Ο θεσμός

Το 1988 ο πολυσχιδής φωτογράφος, αρχιτέκτονας και εικαστικός Άρις Γεωργίου ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας Photosynkyria. Τη δεκαετία του ’90 το ετήσιο φεστιβάλ εδραιώθηκε ως ένα σημαντικό διεθνές σταυροδρόμι της εγχώριας και της διεθνούς σκηνής, δίνοντας καίρια ώθηση στην ελληνική φωτογραφία και καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη άτυπη πρωτεύουσα της φωτογραφίας στην Ελλάδα. Συνέπεια της δημιουργικής πορείας του φεστιβάλ υπήρξε η ίδρυση το 1998 του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης του οποίου ο Γεωργίου υπήρξε πρώτος διευθυντής. Από το 1998 και μετά το φεστιβάλ πραγματοποιείται πλέον με την οργανωτική ευθύνη του ΜΦΘ. Από το 2000 η Photosynkyria απέκτησε κεντρική διεθνή έκθεση με προσκεκλημένο κάθε φορά επιμελητή. Το 2008 ο τότε διευθυντής του ΜΦΘ Βαγγέλης Ιωακειμίδης προχώρησε στη μετατροπή του φεστιβάλ σε biennale, στη μετονομασία του σε Photobiennale και στη διεξαγωγή του με βάση έναν διαφορετικό κάθε φορά θεματικό άξονα.

Παράλληλα, εκτός από τη διοργάνωση της Θεσσαλονίκης, στον χώρο της ελληνικής φωτογραφίας καθιερώθηκαν μια σειρά από φεστιβάλ ή φωτογραφικές συναντήσεις, όπως ο εξίσου ιστορικός και με ιδιαίτερα σημαντική πορεία Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας της Αθήνας (που αργότερα μετονομάστηκε σε Athens Photo Festival), η Photometria (Ιωάννινα), το MedPhoto (Ρέθυμνο), καθώς και οι Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων.

Το 2018 η Photobiennale, στην 23η πλέον διοργάνωσή της που σηματοδοτεί και την 30ή επέτειο από την ίδρυσή της, συναντά ξανά το κοινό της με την κεντρική διεθνή έκθεση Capitalist Realism την οποία επιμελείται η Πηνελόπη Πετσίνη με βοηθό επιμελητή τον Φώτη Μηλιώνη, και ένα πλούσιο πρόγραμμα εκθέσεων και παράλληλων δράσεων.


Share in: