Το θέατρο συναντά τη φωτογραφία στη Thessaloniki PhotoBiennale 2018

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μία σειρά θεατρικών δράσεων που αντλούν έμπνευση από εκθέσεις της Thessaloniki PhotoBiennale 2018παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σε μία συνάντηση του θεάτρου με τη φωτογραφία. Τα έργα της Susan Meiselas και της Paula Luttringer στην κεντρική έκθεση του φεστιβάλ, Capitalist Realism καθώς και η έκθεση Χωρίς γεγονός με φωτογραφίες του Γιάννη Στυλιανού και του George Georgiou αποτελούν την αφορμή για τις θεατρικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 20, 23 και 25 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 20:00.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

«Νικαράγουα – Περιστατικό 315» του Χουλιά Εχέα, σε μετάφραση Λένας Φραγκοπούλου. Σκηνοθετική επιμέλεια: Γρηγόρης Παπαδόπουλος 
Παίζει ο ηθοποιός Κωστής Ραμπαβίλας

Με αφορμή το έργο της Susan Meiselas “Reframing History”. Μια συγκλονιστική ιστορία ενός νεαρού στρατιώτη που γυρίζει από το μέτωπο σωματικά και ψυχικά πληγωμένος.
Ο μονόλογος «Νικαράγουα- Περιστατικό 315» του Χουλιά Εχέα Μαρτίνεθ είναι στην ουσία η μαρτυρία που απέσπασε ο Ισπανός συγγραφέας από έναν Σαντινίστας «ψυχασθενή λόγω πολέμου». Ο Μαρτίνεθ εργαζόταν ως παιδαγωγός – κοινωνικός λειτουργός σε ένα κέντρο αποκατάστασης τραυματιών της περιόδου της εξέγερσης των Σαντινίστας στη Νικαράγουα.

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, 20:00
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Capitalist Realism | Παρελθόν Διαρκείας (ομαδική έκθεση)

«Ο θρήνος των τοίχων» σε σκηνοθετική επιμέλεια Νίκου Καπέλιου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Θωμαή Ουζούνη, Άννη Τσολακίδου
Ηχητικό περιβάλλον: Στέλιος Ντάρας

Με αφορμή το έργο της Paula Luttringer «Τhe Wailing of the Walls» βασισμένο σε μονολόγους γυναικών και μαρτυρίες υπό συνθήκες κράτησης στην Αργεντινή.
Μέσα από τη συγκλονιστική ματιά της Αργεντινής φωτογράφου Paula Luttringer και μαρτυρίες φυλακισμένων γυναικών, θα ταξιδέψουμε στην Αργεντινή στη δεκαετία του ΄70, όπου η στρατιωτική δικτατορία απήγαγε, βίασε και δολοφόνησε πάνω από 30.000 ανθρώπους σε περισσότερα από 520 Μυστικά Κέντρα Κράτησης.
Ο Θρήνος των τοίχων: Μνήμη – Λέξεις. Γυναίκες που αρνούνται να σωπάσουν.

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, 20:00
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Capitalist Realism | Παρελθόν Διαρκείας (ομαδική έκθεση)

«Παρέλαση», της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθετική επιμέλεια Γιάννη Ρήγα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Bασίλης Παπαδόπουλος και Κατερίνα Πλεξίδα

Αποσπάσματα από την «Παρέλαση» με αφορμή την έκθεση «Χωρίς γεγονός» με φωτογραφίες του Γιάννη Στυλιανού και του George Georgiou.
Δυο παιδιά, από το σκοτεινό περιβάλλον του σπιτιού τους παρακολουθούν την προετοιμασία μιας παρέλασης που θα ξεκινήσει στην απέναντι πλατεία.
Ένα βήμα πριν από την κατάργηση της ελευθερίας μας κρύβονται οι ψιθυρισμοί, ο φασισμός – σε όλες του τις εκδοχές – και το σκοτάδι. Όχι μόνο στην πλατεία αλλά και μέσα στο σπίτι μας. Να προσέχουμε.


Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, 20:00
Γκαλερί Ειρμός, Χωρίς γεγονός (Γιάννης Στυλιανού – George Georgiou)

Συνδιοργάνωση: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

 

Share in: